Wednesday, September 20, 2006

BrokeBack Mountain - The Review

Credit to :Lee 1972

Brokeback Mountain - I Wish I Knew How To Quit You

Brokeback Mountain ni based on fictional novel by Annie Proulx. Ia berkisar tentang kisah dua orang koboi (cowboys) yang ambik kerja sebagai gembala kambing biri biri di pergunungan Rocky. They were both 19 at the time they met (1963). It's so obvious from the start that Jack Twist (Jake Gylenhaal - drool alert!!) fancied Ennis del Mar (Heath Ledger). Asiklaa dok tengok perati Ennis (handsome!).

One night in a cold summer's night, Ennis was sleeping outside the tent. Kenapa dia tidur kat luar tent? Well, it's because the tent boleh muat muat sorang aje.. lagipun tak macholah kan kalau tidur ngan koboi lain! Tapi Jack ajak Ennis masuk skals ke tent ittew untuk tidur di sebelahnya sebab kesian dia tengok Jack kesejukan kat luar. At one point of the night, Jack took Ennis's hand and wrapped it around his body. Jack tersentak dari tidur dan mula nak marah marah tapi Ennis berjaya calmed him down. One thing let to another, Jack tutjubs jua Ennis. Mengerang ngerang Ennis kesedapan :P

It started from that point that they began to fall for each other. Although throughout the story, they never even once utter the word "I Love You", but from their face expression, we know that it's there.

Banyaklah jugak adegan mereka dok bergomol gomol atas tanah bagai.. tak kurang juga adegan "domestik" gaduh gaduh sampai bertumbuk tumbuk berdarah gittew.

But really this was the story of how two men bond with each other (in one way or another eheheh). They definitely missed each other very much when the summer ends. They parted and began their life as "normal". Ennis got married with his fiancee and Jack kept on being a rodeo cowboy. Adalah di tunjuk sekali Jack nak chat-up this guy at the bar tapi tak menjadi jeratnya. Tu lah, susah bebenor kalau takde gaybar atau sawana masa ni!

Namun Jack jumpa juga ngan sorang pompuan chanteque ni dan kawin pulak ngan dia. Anak orang kaya you!

Empat tahun berlalu dan akhirnya Jack berjaya menjejaki Ennis dan bertanya khabar melalui poskad. Bila dah bertemu tu, mmg macam orang berkasih yang dah lama tak berjumpalah,kan? Commolot bagai kat depan tangga rumah. Dah tak hengat dunia dah! Bila bini Ennis dah ternampak..hahhh.. kesian bini si Ennis! Tak tahu nak buat apa dah....

So banyak kali lah mereka berdua ke Brokeback Mountain ittew semula untuk memadu kasih dan bermesra sebelum kembali ke pangkuan keluarga masing masing.

Ada juga Jack bagitahu Ennis yang mereka perlu lakukan sesuatu like set-up a ranch together untuk tinggal bersama namun Ennis tak berani nak tinggalkan kelurganya (bini dia dah beranak dua dah!) lagipun di otaknya masih terngiang ngiang kejadian masa dia kecil dulu apabila seorang tua yang tinggal bersama dgn seorang lelaki lain dijumpai mati dalam keadaan mengerikan. Ennis tak mahu perkara itu berlaku pada dirinya mahupun pada Jack.

Tahun berganti tahun, Ennis akhirnya bercerai dengan isterinya. Jack mengambil peluang ini untuk bersua kembali dengan Ennis dengan harapan menggunung agar mereka dapat membina istana bahagia bersama kaedahnya. Tapi Ennis buat banyak alasan; ada anaklah minggu ni..minggu lain ada kerjalah etc. Jack sangat kecewa dan sampai menangis dalam trak dia selepas meninggalkan Ennis. Dengan rasa kecewanya itu dia membawa diri dia ke Mexican border town - motif?? Nak cari money-boy and he did!

Ahh banyak lagi adegan yang mencuri perasaan dan menyebabkan u ols rasa kasihan kepada keluarga mereka. Mak pun rasa kesian kat si Ennis sebab memang dia nak kat Jack cuma keadaan tak mengizinkan. Jack pulak dalam masa yang sama ada buat affair dengan jantan farmer yang lain (walaupun dia bagitahu Ennis yang dia buat affair dengan isteri farmer berkenaan!).

The scene during their last meeting was so emotional too. That night when they were together, Jack even said to Ennis "Sometimes I miss you so much, I can hardly stand it". My heart sank..it's so emotional and tragis bila dengar Jack cakap dengan nada sayunya. Ennis tak dapat nak kata apa apa pun. Dengar je lah!

Then in the morning bila mereka dah nak berpisah untuk kembali ke pangkuan keluraga masing masing, Ennis dropped the bomb by telling Ennis that they could not meet each other up again until November (winter u ols...sejuk!) atas alasan beban kerja. Jack sangat marah sebab berhari hari mereka kat situ, tak pulak Ennis sebut fasal ni. Ennis cuba untuk reasoning dengan Jack tapi Jack was having none of it "There's never enough time, never enough". Kekecewaan jelas terpancar pada wajah Jack.

Tetiba Ennis tanya Jack kalau dia dah pergi ke Mexico. Jack kata sudah. Ennis dapat agak what Jack was up to there! Katanya "What I don't know, all them things I don't know could get you killed if I come to know them!" hah kau.. memang threatening tu... jealouslaa kalau dapat tahu boifren gi main ngan money-boy!

Jack mula mengingati Ennis "Tell you what, we could have a good life together. Fuckin' good life. had us a place on our own. But you din't want it Ennis! So what we got now is Brokeback Mountain!!!". Memang itu yang selalu di idamkan Jack; mahligai bahagia bersama Ennis namun Ennis selalu teragak agak.

Some words Jack was saying like "You have no idea how bad it gets" and "I wish I knew how to quit you" In an emotional way pulak tu! That's sooo very sad indeed!

Bila Jack dah cakap begitu, Ennis pun agak teary jugak berkata "Then why don't you???" "It's because of you Jack, I'm like this" - being gay lah kot kalau takde Jack, takdelah asik ke Brokeback Mountain, kan?.

Ennis boke down in tears. Jack cuba nak memeluknya namun Ennis menepis Jack. At last, he managed to calm him down. Even Ennis pun cakap "I just can't stand this anymore, Jack". Such an emotional time for the both of them.

It was suddenly a flashback time for Jack.. as he saw Ennis headed off home, he remembered the time when they were first together in Brokeback. Jack used to see Ennis off riding the horse to guard the sheep and just before he left (still in flashback), Ennis would give Jack a great loving hug from behind and talked to him in the sweetest way. This was another scene that I think was one of the scene yang memang meruntun jiwa mak! Jack felt soo safe in the arms of his beloved friend.

Ahhh the scene also showed Jack gazing at Ennis as he headed off on his horse with a warm loving look and perhaps with high hopes too that one day they will live together.

And that was it..flashback memory was gone. Ennis went off home leaving Jack at Brokeback Mountain all on his own. And that was the last time they met. *sob* nangis ni hah u ols!

And the next chapter was equally meruntun jiwa - Ennis menerima poskad - actually it was his own postcard sent to Jack but it came back to him with a stamp on the card "Deceased"!!!!! *nangis lagi mak!!*

Di dalam poskad ittew Ennis dah siap tanya si Jack:

"Jack, how about November 7 for you? I can meet you at Pine Creek. Ennis del Mar"

Nampaknya harapan itu tidak menjadi kenyataan. Bagaikan pelamin anganku musnah lagaknya. Scene ini memang sekali lagi meruntun jiwa mak, u ols!

Bila Ennis cuba tanya (melalui telefon) isteri Jack what really had happened. Isterinya bagitahu ianya sebab accident tetapi scene berikutnya menunjukkan Ennis betapa mengetahui yang Jack bukan mati sebab accident tetapi mati akibat dibunuh orang kerana mereka mengetahui ke -PLU-an Jack. Terngiang ngiang di kepala Ennis about that masa menalifon isteri Jack.

Mengikut kata isteri Jack, Jack mahukan abu mayatnya scattered on Brokeback Mountain. Menunjukkan betapa agungnya chenta Jack kepada Ennis - as if he wanted his memory of happy times with Ennis to remain there even when he dies. *nangis lagi mak!*

The next scene was Ennis meeting up with Jack's parents. Dalam pengamatan mak, mereka memang tahu yang Jack ada tendency sebagai seorang khalid. Ayahnya memang macam tak welcoming langsung namun maknya sangat mesra. *mak nangis lagi*

Ennis beria ia mahu mengambil abu mayat Jack untuk dibawa ke Brokeback namun hajatnya tidak kesampaian - ayah Jack insisted it should be put at the family's cemetery.

Rupa rupanya Jack (this was what Jack's dad told Ennis at the time) dah bagitahu ayahnya yang dia akan satu hari nanti akan bawa Ennis ke kawasan kediaman ibubapanya dan membina sebuah ranch untuk mereka berdua i.e Ennis & Jack. Runtuh jiwa mak mendengarnya! *lagik!*

At last the reality was brought up to surface.. rupa rupanya (mengikut kata ayah Jack), Jack pun dah beria ia nak bawa seorang lagi "kawannya" untuk tinggal di situ dan "kawannya" itu sudah sanggup untuk meninggalkan isterinya. The following shot showed how Ennis was shocked to hear the truth. Ye lah, kau tak nak bersekedudukan dengan dia, tu lah pasal dia nak cari orang lain!

The next scene was Ennis went up to Jack's room. It was nice and tidy and when he went to the wardrobe..well, this was another scene yang meruntun jiwa - Ennis discovered two old shirts hidden in the back of the closet. The shirts, hung one inside the other on the same hanger, were the ones of them were wearing on their last day on Brokeback Mountain in 1963!!!

Tak meruntun jiwa ke?? Sampai masih simpan baju kekasih walaupun sudah lama. Namun memori indah mereka berdua pada tahun 1963 membuatkan Jack menyimpan baju mereka berdua.. in one hanger! *mak nangis!!!*

Ennis memeluk erat baju baju itu ke dadanya sambil meutup mata dan mencium baju baju ittew...mungkin dia pun sayu mengingati memori indah mereka berdua. *mak nangis ni u ols!!!*

Ennis mengambil baju mereka berdua itu kembali ke tempat kediaman Ennis. Mujur juga ibu bapa Jack tak kisah. Kalau tidak, habislah satu lagi harapan Ennis hancur berkecai!

Sebelum Ennis meninggalkan rumah Jack, bapa Jack mengulangi katanya yang abu Jack akan dikebumikan di kawasan kubur keluarga mereka. Ennis mengangguk sayu and the film shot showed how sad he was; air mata bergenang di matanya.

The last scene was the climax of "meruntun jiwa mak":

Ennis opens his own closet to reveal that he has hung the two shirts reversed, with his plaid shirt hugging Jack's blue shirt, inside the door beneath a postcard of Brokeback Mountain. Ennis carefully fastens the top button of Jack's shirt. With tears in his eyes, Ennis mutters, "Jack, I swear . . . ." and then, he slowly, carefully straightens the postcard of Brokeback Mountain and closes the door. As the door closes on the closet, it opens a long view to the outside, through the window, to the green and yellow fields and the dirt road outside **matilaa copypaste wikipedia!

So we will never knew what Ennis meant to say when he said "I swear....." Maybe he wished if he could turn back time, they could be together, setting up ranch together etc. Or maybe he wished he'd said I love you or even I miss you kepada Jack more!

Well, this entry maybe long and u ols mungkin tak dapat merasakan apa yang mak rasakan sekarang (kepada yang belum tengok lagi cerits ni). All I can say is you have to watch it to feel it. It definitely touches your inner heart - tentang hubungan cinta terlarang antara dua jejaka. Tentang keadaan persekitaran yang tidak mampu mereka halangi untuk membolehkan mereka hidup bersama.

Cerita ini bagi mak menunjukkan bahawa betapa pentingnya kita semua to be truthful to ourselves lebih lebih lagi kalau ianya involving isteri dan anak anak. If you know you who you are, just admit it. Don't make them suffer because of your actions. Furthermore, you will feel empty inside yourself. Cinta yang tak kesampaian, mahligai angan yang tak terbina..itu semua ada dalam filem ini.

Bak kata Heath Ledger:

"I don't think Ennis could be labeled as gay. Without Jack Twist, I don't know that he ever would have come out... I think the whole point was that it was two souls that fell in love with each other."

The End.

Extra Ordinary Love

Terima kasih Mama Lee kerana mengizinkan citer ini di publishkan di Blog warna kehidupan.

6 comments:

Lee Novotny said...

mak extra terharu u ols nak copypaste cerits ni amsuk blog u ols... it's nice to share something you feel strongly about to other people. Thanks u ols for this! :) *hugs*

It's a great love epic movie. It's a slow film indeed but it's strong, very moving and can touch lots of people's hearts!

smart_cute said...

ye ker?hehhehee....

fILEM NIE MEMANG MENYENTUH PERASAAN...sedih dan tak dapat nak dibayangkan filem itu diadaptasi ke filem tempatan...siapa yer layak pegang watak tuh?

THE HONOURABLE SHAH said...

adoi! is this a review or the whole storytelling? hehe...

Synchro said...

smart-cute.. siapa yg layak.. i mcm ada 2 org yg i kenal boleh lakonkan watak tu je.. hehehe.. mmm..

Anonymous said...

blh tahan gak cite ni...mana dapat story mery ni...?

smart_cute said...

shah halil
aku copy and paste jerlah..hehehehe

Synchro
Siapa pelakon tuh?kalau i pilih Fahrin dengan Jehan Miskin

Anonymous
Ko tak tengok ke citer nie?kesiannyer ko!.