Sunday, December 09, 2007

Haruskah Diuji?

Aku tak faham betul dengan sikap sesetengah perempuan ni. Betul betul pelik dan banyak menimbulkan masalah. Masalah aku ni tak der lain selain daripada masalah yang aku sendiri pun tak tahu siapa yang menimbulkan dulu. Aku nak tanya pendapat anda semua, kalau anda adalah seorang yang tak kuat cemburu, bukan kaki control dan tak kisah pun kekasihnya nak berkawan ngan sesiapa, sebagai seorang kekasih yang memahami dan jenis open minded adakah anda akan suruh pasangan anda bersikap disebaliknya.



Maksud aku, adakah anda akan suruh kekasih anda tuh bersikap kaki control, menyuruh anda menghadkan pergaulan anda dengan orang lain dan cemburu. Pelikkan?Kenapa dah dapat kekasih yang baik hati, tak cemburu masih lagi tak puashati?Andai katalah aku ni kuat cemburu, suka control tentulah akan mendatangkan banyak masalah pulak nantikan?Bosan betul aku. Sebenarnya, aku rasa perempuan ni selalu sahaja nak menimbulkan masalah walaupun tak der apa yang perlu di timbulkan. Dan aku takkan jadi diri orang lain semata mata nak tunjukkan yang aku amik berat atau apa sahaja yang aku rasa tak perlu nak beritahu selalu. Sebab tulah aku tak suka nak bercerita hal hati dan perasaan ni dengan dia.



Bukan aku nak menafikan hak dia sebagai orang yang patut tahu hati aku ni tapi aku rasa dia perlu faham kehendak aku dulu. Nak ikutkan aku ni jenis yang amat mudah disenangi tau. Tapi kenapa dia taknak faham atau sengaja taknak faham. Bukankan dalam hubungan tuh, kejujuran paling penting. Kalau aku ni tak jujur, lagilah macam macam pulak ceritanya. Benda simple jadi complicated.



Sebenarnya amat susah untuk aku ungkapkan kata kata rindu atau sayang kat seseorang tuh selain dia ader buat something yang buat aku touching atau boleh dijadikan memori. Untuk aku cakap i miss u saja saja memang takkan ader. Aku lebih suka dia tahu yang aku rindukan dia atau pun tak?. Aku pernah try tapi aku rasa mual sebab aku rasa aku menipu diri sendiri. Memang anda akan rasa pelik kenapa aku macam tu pulak sedangkan kami ni bercinta. Tapi itulah definasi cinta aku. Nak tak nak aku adalah diri aku. Lebih lebih lagi melibatkan hati dan perasaan.



Seminggu aku bercuti, ini yang aku fikirkan. Aku takkan jadi orang lain semata mata nak jaga hati dan perasaan orang sedangkan aku berperang dengan diri sendiri menafikan itu dan ini. Banyak masalah yang aku nak fikirkan selain masalah yang aku rasa tak perlu untuk ditimbulkan. Sebab apa lelaki selalu mendiam diri bila bergaduh dengan kekasihnya. Jawapannya mudah, sebab lelaki tak suka meleret leretkan sesuatu isu yang dirasakan sebagai rubbish!!!.Easy kan?









8 comments:

aku laaaaa said...

laa tgh ade konflik la tu ekk jai..aku pun cam ko gak..kite dah biasa lone ranger..ape kite nak buat xperlu nak bg tau org lain kecuali mak bapak kite kan...tp bile dah berdouble ni sume aku kene report,aku rasa kes aku sama ngan ko laa..memula tu aku aku pun rasa nak tekeluar isi perut aku ni bile partner aku suh aku ckp i miss u la i lap u l a bla bla laaaa...aku rasa perbuatan aku dah cukup...x yah le nak luah dr mulut kalau x ikhlas...tp partner aku ni lak totally jenis yg suka luahkan ati die melalui mulut, romantik la kengkononnyer..kalau aku x ckp merajuk giler2 punyer laaa...memula tu aku rasa pehal laaa budak sekor ni sengal semacam jer...sukati aku la nak cakap ke xnak asalkan aku ikhlas dah ler...tp bile dah lama bedouble ni aku paham laa...x sume org leh paham cara kite..kalau dapat yg paham tu bagus laa..utk memujuk ati aku yg slalu terseksa memula double tu aku slalu la kata "nsib baik ade org nak aku nih..bl xde cbuk mencari..dah dpt tu syukur je la..kalau ilang yg ade ni blum tentu aku dapat yg sebaik ini"..so aku pun blajar laaikut cara die yg mana aku bleh ikut..kite kene ade give and take..takkan die je nak give manjang...lama2 die akan rasa x dihargai...x sanggup lak aku buat camtu...tp aku pun ada bg tau die gak aku xbleh nak ikut sume cara die...so die pun blaja laa ikut cr aku..tp kadang tu aku mengamuk gak dpn2 die bile aku dah xtertanggung..bile dah keadaan tegang tu aku suka gone with the wind je masalah tu tp die lak jenis suka nak ungkit utk buat bincang..aku kadang tu buat pekak je ko cakap la sorang2..sebenarnye lg lama ko rapat ngan org lg la ko x phm perangai die..so aku biarkan masa yg menentu kan.. tp aku bersyukur ade gak org nak aku ni jai oiiiiiii yg bleh thn perangai aku nih...tp kan jai bile dah lelama berdouble ni sebenarnyer romantik ni bagus gak..rasa diri ko dihargai sgt2..so bleh la dikatakan aku dah biasa ngan romantik ni wlpun memulanye rasa mcm tercabut usus perut ko bile kene romantik nih...so jai...hargai ape yg ko dah dapat dan ko akan rasa dihargai..ubah cara klau bleh bawa kpd kebaikan..bile dah ilang sok ko jgn lak nak terhegeh2 nyesal. x salah kalau mencuba..babai la jai....mekaseh banjer aku makan ns campur kat LG ari tu...errr aku x lari dr tajuk kan kan kan???????

aku laaaa lg said...

weii aku nak tambah sket...mmg partner aku cemburu giler siottttttttttttttt tp xde la cemburu memkhinzir buta...yg buat aku tegelak tu ngan ko pun die jelessssssss hahahahha....penat laa aku xplen kat die camana cara kite berkomunikasi..memula tu die mcm x bleh nak terima cr kite sebab die kata kite mesra semacam..aku kata laaa ko ngan aku teman tp mesraaaaa...hahahaha kalau tang ni timbul mesti aku gelak sakang kalau bleh guling2 mmg aku nak guling jer...tp skang die dah bleh terima laa cr kite pas aku cerita dr awal kite kenal smpai laa kat umah fiza ari tu..baru die bleh paham..so ngan ko die tak jeles dahh...cume kalau ngan org lain jeles giler siott kalau time aku kuar ngan die, die kata kalau aku pakai comot2 pun x per bior org tak pandang aku...yg aku nak gelak guling2 lg sape le nak pandang aku...hahah sepanjang aku g jln takde sape pun nak pandang..ko pun kata aku tak geti nak dressing kan..adehhhh byk org byk betul ragamnyerrrrr

smart_cute said...

Hai AZZ,

Itulah nasib si orang yang comel macam aku ni. Pelikkan kenapalah macam tuh pulak jadinya. Aku kat kelantan hari tuh inilah yang aku fikirkan . Bengong betull..Pakwe ko jeles ngan kau yer? Erm..biasalah aku dah lali dengan bf bf orang yang dok mendengki ngan aku nie. Ialah aku ni kan mesra alam. Dah banyak kali dah pun!. Aku rasa ini peluang dia yang terakhir, pas ni..izinkan ku pergi jerlah.. hehhee....terima kasihlah atas komen ko yang panjang lebar nie. nak menitik air mata ku...thanks again.

Xis said...

SmartCute
hmm.... what to comment yea... guess I'm not in the position to give comments on this at the moment.. but then.. hi to you!! Hope you're having a great day... :)

smart_cute said...

Hai Beb,

It's ok...Enjoy ur holiday k!

shahril aley said...

selamat menempuh cubaan & dugaan di alam percintaan. semoga ceria & bahagia selalu dengan si dia....be yourself....

smart_cute said...

Shahril Aley,
Thanks you..tapi itulah penat aku nak melayan lagi dah...

EoNe said...

errm....Im sure when you decided to be in the alam percintaan, you are ready with the dugaan as well....tabah jer lah :)